Saturday, January 31, 2009

Nilai Kasih Ibu...

"HARGAILAH KEDUA IBU BAPA SELAGI MEREKA MASIH ADA..."

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.

Kos upah membantu ibu:

Tolong pergi kedai RM4.00

Tolong jaga adik RM4.00

Tolong buang sampah RM1.00

Tolong kemas bilik RM2.00

Tolong siram bunga RM3.00

Tolong sapu sampah RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu - PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis " Telah dibayar malah terhutang "pada mukasurat yang ditulisnya.


Diriwayatkan seorang telah bertemu Rasulullah SAW dan bertanya, "Wahai Rasulullah, siapakah yang paling berhak mendapat layanan baik dariku?" Rasulullah menjawab, "Ibumu(dan diulang sebanyak tiga kali), kemudian ayahmu, kemudian saudara-saudara terdekatmu."


Namun, ingatlah...walaupun IBU yang PERTAMA, tetapi AYAH bukan YANG KEDUA...

"..kasihnya IBU... membawa ke syurga...

kasihnya AYAH...berkorban nyawa..."


p/s : ...Tak sabar untuk jadi seorang ibu... tapi, belum rezeki lagi... Allah Maha Mengetahui... Pasrah dan berdoa yang mampu dilakukan... Bersyukurlah dengan apa yang ada..:)


1 comments:

i'm cuteGirl said...

inilah kebesaran allah s.w.t memberi pemikiran yang positif terhadap ibunya.izinkan saya menyimpan blog ini buat ingatan pada anak2 ku.